La història

El Grup de Dansa Cor de Catalunya és una entitat folklòrica manresana creada l'any 1986 amb l'objectiu d'ensenyar, divulgar i difondre la dansa en general i el folklore català en particular.

La seva primera actuació la va fer a Sabadell el dia de Sant Jordi del mateix any. Al llarg d'aquests anys, han passat per l'entitat diversos responsables de direcció com són José Manuel Reverte, Josep Ferrer, Jordi Sanchís, Anna Prunés, Carles Martínez, Albert García i Valentí Tatjé. Actualment és la Mònica Clarena qui té cura de la coordinació artística del grup, que compta amb un extens i variat repertori de danses autòctones dels Països Catalans. La Mònica Clarena és també la responsable de les darreres coreografies, ja siguin danses, muntatges de petit i mitjà format, així com dels espectacles de llarga durada, tots ells de producció pròpia de l’entitat.

Aquesta vessant més creativa de l’entitat ha fet possible l’estrena dels següents muntatges:

· Juny 2002 – “Foc en dansa“. Espectacle creat a partir dels personatges i música de la “Mostra del Correfoc de Manresa“.
· Agost 2003 – “Record d’un Temps“. Basat en música tradicional de les Illes Balears combina dansa amb text recitat.
· Abril 2007 – “Terra Nostra“. Homenatge a la Sardana a partir de la “Sardanova“, música de Santi Arisa.
· Agost 2009– “L'envelat“. Muntatge de 3 balls que reviuen una tarda de festa en un envelat.
· Setembre 2011 – “1714, diari d’una esperança“. Espectacle de dansa, amb veu (cant) en directe i textos teatralitzats, sobre el setge i la caiguda de Barcelona l’any 1714 davant les tropes borbòniques.
· Agost 2016 – “Somnis“. Espectacle de petit format creat amb músiques de l’actualitat ja editades d’artistes catalans.

Seguint en el capítol artístic, s'han fet puntuals ballades a l'estranger, entre les que cal destacar l'Aplec Internacional de la Sardana i Grups Folklòrics de Tolosa (França) els anys 1987 i 1997, i les Jornades Internacionals Folklòriques celebrades a Alessandria (Itàlia) l'any 1989, a Florència (Itàlia) l'any 1993, a Tolosa (França) l'any 1997 i a Innsbruck (Àustria) l'any 1998. Pel seu especial interès emotiu, cal destacar les quatre actuacions que s'han realitzat a la Presó Model de Barcelona, els anys 1991, 1994, 1997 i 1999. Des de l’any 1990 l’entitat col·labora amb Adifolk organitzant anualment les Jornades Internacionals Folklòriques (JIF). Les dotze primeres actuacions s’emmarcaren dins el programa de la Festa Major de Manresa. A partir de l’any 2002 es canvià d’ubicació a Rajadell comptant des d’aleshores amb la plena col·laboració en l’organització per part de l’Ajuntament.

El grup ha estat des de sempre disposat a col·laborar desinteressadament amb les activitats que es realitzen a Manresa i comarca. En destaquem les aportacions coreogràfiques a les Caramelles de pobles propers a Manresa (Fonollosa, Rajadell, Salelles), la participació des de l'inici i de forma ininterrompuda en la Fira de l'Aixada de Manresa així com, darrerament, formant part de la “Nit Blanca” que es celebra la vigília de la Diada.

A banda, el grup també ha comptat amb la col·laboració de grans professionals com són: Albert Sans, Joaquim Navarro i Miquel Ramon, que en moments puntuals l'hi han donat suport ajudant-lo a tirar endavant amb les seves coreografies.

L’any 2014 ha representat per a l’entitat un moment cabdal al poder efectuar una trentena d’actuacions de l’espectacle “1714, diari d’una esperança” arreu del país, ja sigui per contractació directa o bé formant part de la programació d’Espai A. En destaquem les diverses actuacions celebrades en el Centre Cultural del Mercat del Born de Barcelona, així com la participació amb una mostra de l’espectacle en la celebració del 25è aniversari dels Premis Ateneus, celebrat en el mateix Born Centre Cultural.